Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

SAUNE

 

Sauna je mala prostorija ili kuća od drveta, predvidjena za suvo ili vlažno zagrevanje tela. Moderna sauna vodi poreklo od finske saune.  U Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, na severu Rusije, sauna se koristila stotinama ako ne i hiljadama godina, a posle Drugog svetskog rata, sve više se koristi i u ostalim zemljama Evrope, pa i kod nas. Sve veći broj medicinskih, sportskih i ugostiteljskih ustanova uvodi saune kao standardni deo ponude.


Obično se prvo počinje od ležanja ili sedenja na nižem nivou, da bi se organizam postepeno privikavao na temperaturu. Sauna se moze zagrevati pomoću uglja, drveta, nafte, a najčešće se koriste peći na električnu energiju. Na grejačima, koji su dobro izolovani, nalazi se kamenje koje može podneti temperaturu i višu od 100°C. Kamenje služi da bi se prelilo vodom ukoliko se želi i para u sauni.

Za uključivanje grejača komande se nalaze spolja.Pored zidova saune ugrađene su drvene klupe koje mogu biti u jednom ili više nivoa, a služe za sedenje i ležanje. Boravak na različitoj visini omogučava korišćenje vazduha različitog stepena zagrejanosti. Topliji vazduh je lakši i kao takav ide uvis, pa je i temperatura u sauni na gornjim ležajevima nekoliko stepeni viša nego dole, pri dnu.

Temperatura u finskoj sauni kreće se oko 100°C za suvi vazduh, a od 65 do 80°C za vlažan vazduh. 

Što je vazduh vlažniji, to je i temperatura u sauni niža, jer se vlažan vazduh teže podnosi od suvog.

Termometri, vedra i kutlače, su obavezni pribor u sauni.

Moderni tipovi sauna imaju i otvor za ubacivanje i obnavljanje vazduha u sauni.

Idealno je da se pored saune nalazi manji bazen ili tuševi sa hladnom vodom. Pre i posle korišćanja saune obavezno je tuširanje. Tuširanje po izlasku iz saune, obavezno se počinje od peta ka naviše. Nakon toga može se malo plivati u bazenu, ili leškariti uz osvežavajuće piće. Saune obično imaju uputstva za korišćenje, a dobro je konsultovati lekara pre prvog odlaska u saunu.


 

A&T SISTEM već dugi niz godina pravi saune po meri, koje se uklopaju u raspoloživ prostor kuća, vikendica, stanova... Klijenti sami odabiraju materijal za oblogu zidova i enterijer saune. Možemo izaći u susret i najzahtevnijim zamislima, a takođe možemo pomoći našim predlozima i savetima. 

 


FINSKE - SUVE SAUNE

BIO - KOMBINOVANE SAUNE 

SAUNE SA SLANOM SOBOM

VLAŽNE SAUNE - RUSKA BANJA

SAUNE SA HROMOTERAPIJOM  

 


Primeri: termo-aspen, meranti, rustični tyrol 

 

 

 

A&T SISTEM IZRAĐUJE SAUNE PO MERI, U SKLADU SA VAŠIM POTREBAMA I MOGUĆNOSTIMA. 

Materijali koje mi koristimo su vrhunskog kvaliteta,    a dizajn koji predlažemo uvek je korak ispred ostalih.


 

     

 

 

Za kvalitetnu saunu pre svega je bitno da drvena obloga bude od dobrog, fino obrađenog drveta A klase. Mi u ponudi imamo finski aspen, alder, abaši, mahagoni, hemlok, termotretirano drvo, natur varijante za rustičan izgled saune... Izolacija koju koristimo je ekološka propušta vazduh i čuva prirodni miris drveta, a istovremeno obezbeđuje visok nivo termo izolacije. 

Enterijer saune može biti interesantniji ukoliko se deo zida obloži ciglama od himalajske soli, ili dekorativnim kamenom. 

Vrata mogu biti od kaljenog stakla, sa ručkama od drveta ili hroma.

 

 

 

 

 

 A&T SISTEM d.o.o. 

Bulevar Arsenija Čarnojevića 103

(blok 28)

Novi Beograd

Tel: +381 11 21 41 622

       +381 11 21 40 722

office@atsistem.co.rs

BAZENI 

 Projektovanje i izgradnja bazena

 

EKOLOŠKE SPA KADE

EVOLUTION SPAS

Izdvajamo iz ponude ekološke spa kade

 

FONTANE

Projektovanje i izgradnja fontana